Kako izbrati pravilno trdoto ležišča?

Izbira pravilne trdote vzmetnice je precej subjektivna, saj je odvisna od fizičnih lastnosti posameznika ter subjektivnega občutka trdote. Ključno je, da tej izbiri posvetimo večjo pozornost, saj najbolj vpliva na kakovost našega spanca. Pri nakupu vzmetnice je zato ključnega pomena, da se posameznik posveti lastnemu občutku udobja in podpore, saj bo le tako lahko našel ležišče ali vzmetnico, ki mu najbolj ustreza in dolgoročno zagotavlja kakovosten spanec.

Preden se odpravite po novo ležišče, se opremite z naslednjimi informacijami:

 • vaša teža in višina,
 • najpogostejši spalni položaj, 
 • sestava vašega trenutnega ležišča,
 • ali se zjutraj zbujate bolj utrujeni in z morebitnimi bolečinami ter kje se pojavljajo,
 • ali uporabljate letveno dno,
 • okvirna starost letvenega dna,
 • okvirna starost vašega trenutnega ležišča.

Oblika telesa, višina in teža imajo pomemben vpliv na izbiro trdote ležišča ali vzmetnice. Različne oblike teles zahtevajo različno stopnjo podpore in udobja med spanjem. Posamezniki z višjo telesno težo bodo npr. potrebovali vzmetnico, ki nudi dovolj podpore in se tudi prilagaja telesu, hkrati pa vso noč ohranja pravilen položaj hrbtenice. Razumevanje lastnega telesa je zato ključno pri izbiri pravilne trdote vzmetnice, saj s tem dosežemo optimalno udobje in podporo med spanjem.

Položaj spanja nosi ključno vlogo pri izbiri ustrezne trdote ležišča ali vzmetnice. Svoje spalne navade opazujte okvirno teden dni, saj se lahko zgodi, da se položaj v katerem zaspite, razlikuje od tistega, v katerem se zjutraj zbudite. Vaše telo ima »naravni nagon« in se samodejno namesti v najudobnejši položaj med spanjem. Opazovanje svojega spalnega vedenja vam lahko pomaga prepoznati naravni položaj, ki vam najbolj ustreza in v katerem se najpogosteje zbujate.

Po zaključku raziskovanja pa je najboljši način za preizkušanje prave trdote ležišča ta, da se odpravite v najbližjo poslovalnico in preizkusite različne trdote ležišč v živo, opremljeni s svojimi opažanji.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je prazna
   Calculate Shipping
    Izdelki, ki vam bodo morda všeč
    Izdelki, ki vam bodo morda všeč