Vpliv spanja na zdravje in dobro počutje

V tokratnem pismu iz Dežele dobrega spanca bomo raziskali vpliv spanja na naše splošno zdravje in dobro počutje. Prespimo kar tretjino svojega življenja, zato si poglejmo, zakaj je spanje tako pomembno in kako ga lahko izkoristimo na najboljši možen način.

1. Krepi naše fizično zdravje.

Kot pravi slovenski pregovor: “Dober spanec je boljši kot žganec.” Med spanjem naše telo opravlja pravo čarovnijo. Obnavlja se, celi poškodbe, krepi imunski sistem ter vrača naše biokemijske procese in tkiva v prvotno stanje. To se dogaja v globoki, t.i. “delta”, fazi spanja, kjer tudi ne sanjamo, saj naše telo z vsemi močmi skrbi za obnovitev našega telesa.

2. Pozitivno vpliva na naše mentalno zdravje in procese.

Spanec nam pomaga umiriti misli, izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje stres. Ko se zbudimo po kakovostnem spancu, smo pripravljeni na nove izzive z osveženim razmišljanjem, občutki in dejanji.

3. Napolni nas z energijo in povečuje produktivnost.

Če se dobro naspimo, bomo čez dan občutno povečali svojo osredotočenost in opravilnost, saj bomo sposobni učinkoviteje opravljati dane naloge.

4. Izboljšuje spomin in učenje.

Kakovosten spanec izboljša delovanje možganov, sposobnost učenja, pomnjenja in sprejemanja logičnih odločitev. Spanje pomiri boleče spomine, možgani pa medtem združujejo preteklo in sedanje znanje ter spodbujajo ustvarjalnost.

Kaj lahko že danes sami naredimo za boljši spanec?

Da bi si zagotovili dovolj spanja, si vzemimo čas zanj in ustvarimo prijazno okolje v naši spalnici. Redna spalna rutina, pravilna sobna temperatura in omejitev elektronskih naprav pred spanjem lahko občutno izboljšajo kakovost spanja ter s tem tudi naše splošno počutje.

Kako pa ste spali prejšnjo noč? Vas kdaj prebudijo lastne misli? Preden se odpravite v svet sanj, si vzemite čas za sprostitev in umiritev. Pri tem vam lahko pomagajo dihalne vaje, meditacija ali pozitivne afirmacije. Izogibajte se novicam, filmom in knjigam, ki vzbujajo skrbi in negativnost ter se pred spanjem osredotočite na dobre stvari, ki so se vam zgodile čez dan in za katere ste hvaležni.

Če potrebujete nasvet pri izbiri popolnega ležišča, se lahko obrnete na naše svetovalce v salonih Slovenske postelje po vsej Sloveniji ali preverite ponudbo na naši spletni strani. Kakovostno ležišče prilagojeno vašim željam in potrebam je ključ do osvežujočega spanca. 

Ko se prepuščate sanjam, naj vas objema občutek mirnosti in udobja.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je prazna
   Calculate Shipping
    Izdelki, ki vam bodo morda všeč
    Izdelki, ki vam bodo morda všeč